18 Ekim 2010 Pazartesi

Okuldaki 11. Günüm

Bugün geçen haftaki yarım kalan desenlerimize devam ettik. Öğleden sonra anatomi dersimiz vardı. Anatomi hocası nihayet derse  bu hafta gelebildi ve bizde bu dersin nasıl işleyeceği konusundaki merakımızı giderdik. :))
İlerleyen zamanlarda gerçek kemikler ve kadavralar inceleyeceğiz.Anatomi hocamız Dr.Ayşe Derya Ertem Cerrahpaşa Tıp Fakültesinde çalışıyor. Bugün iskelet hakkında genel bilgiler edindik.

Ayrıca bugün okulda tamamı pinhole tekniğiyle çekilen bir fotoğraf sergisi vardı. Bu sergiden fotoğraflar ve  genel bir yazıda ekliyorum . . .


Doç. Yusuf Murat Şen ve yardımcısı Arş. Gör. Uğur Günay tarafından yürütülen MSGSÜ Fotoğraf Bölümü Deneysel Teknikler dersi kapsamında ilk aşama olarak kendi iğne deliği makinelerini tasarlayan öğrenciler, daha sonra bu tekniği kullanarak çeşitli projeler ürettiler. "İğne Deliğinden Dünya" sergisi de, bu ders kapsamında son üç yılda üretilmiş projeler içinden bir seçkiyi sunuyor.


İĞNE DELİĞİ FOTOĞRAF TEKNİĞİ NEDİR?
Fotoğraf makinesinde görüntü oluşumunun en temel ilkesi üzerine kurulu olan "İğne Deliği Fotoğraf" fotografik görüntüyü teknolojiye meydan okurcasına en ilkel yöntemlerle üretir. Nesnelerin üzerinden yansıyan ışık karanlık kutunun önüne açılan bir iğne deliğinden geçerek kutunun arka yüzeyinde baş aşağı duran görüntüyü oluşturur. Bu yüzeye konulan ışığa duyarlı malzemenin pozlandırılması sonucu fotografik görüntü elde edilir. Bu fotografik görüntüyü oluşturmak için herhangi bir merceğe veya objektife ihtiyaç duyulmaz. Görüntüler, merkezden kenarlara doğru kararan ve saçılan etkisi ile kendi estetiğini yaratır. Aşırı geniş açı olarak tasarlanan makinelerde bu etki daha da artar. Elde edilen dairesel görüntülerde dramatik etki hâkimdir. 





Anatomi dersinden . . .






Sergiden görüntüler . . .









Üst sınıflardan Bengünün işleri